top of page

Nechcime politiku bez žien

Politický svet nepatrí iba mužom, aj keď to vo verejnom priestore tak vyzerá.



Politický svet nepatrí iba mužom, aj keď to vo verejnom priestore tak vyzerá. Ženy majú svoje ciele, sú vzdelané, chcú pôsobiť vo verejnom priestore, prinášať zmeny, a to všetko dokážu skĺbiť aj so svojimi materskými a rodinnými povinnosťami, či ďalšími činnosťami, ktoré sú od nepamäti na ich pleciach. Aj preto by ženy mali mať možnosť ovplyvňovať našu budúcnosť. V nadchádzajúcich voľbách máme šancu nastaviť pomyselné zrkadlo inak a ukázať, že vieme a chceme podporiť ženy, ktoré majú chuť a záujem byť súčasťou politiky a priniesť do nej iný uhol pohľadu.


Jednou z ambasádoriek iniciatívy Zakrúžkuj ženu je aj prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová. V nedávnej diskusii sa spolu s ďalšími ambasádorkami tejto iniciatívy venovali práve tomu, prečo by verejnosť mala vo voľbách dať svoj hlas ženám, a ako veľmi potrebujeme ich názor a životnú skúsenosť v politike.


Je mnoho dôvodov, pre ktoré by sme mali podporiť ženy angažovať sa v politike, a to nielen vo voľbách, ale aj následne v parlamente. Pravdou však je, že niekedy sa aj samotné ženy obávajú, strádajú a narážajú na stereotypy, ktoré ich zaženú do kúta, hoci sú si vedomé svojich schopností a znalostí.


Ženy nie sú menej vzdelané ako muži, je to mylná predstava, z ktorého sa stáva argument. Rovnako dokážu zastúpiť vyššie kvalifikované miesta či manažérske pozície, a to nielen vo firemnom prostredí, ale aj v politike. Napriek tomu sa realita ešte stále ukazuje v inom svetle. „Politika bola vždy vnímaná ako uzamknutý mužský svet. Ak sú ženy v riadiacich pozíciách napríklad v samospráve, hnutí, organizácii, politickej strane, tak narazíme na to, že sú na úrovni tzv. nízkeho a stredného manažmentu. Tá akoby vysoká politika patrí opäť mužom,“ poznamenala prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.


Samotným problémom je aj „dostať a prilákať“ ženy do politiky, a to aj napriek tomu, že o ňu majú záujem a sú skúsené. Dôvodov je viacero, ako podotkla bývalá diplomatka, politička a čestná predsedníčka spolku Živena Magda Vášaryová: „Nerátalo sa s tým, že sa ženy budú angažovať v politike, a preto nemáme pre ne ani dobre vytvorené podmienky.“ Členka iniciatívy Zakrúžkuj ženu a výskumníčka Barbora Holubová tiež dodala, že „podporovať ženy v politike nestačí, musíme zároveň vytvoriť mechanizmus, ktorý ich v nej udrží“.


V niektorých politických stranách či hnutiach majú ženy vyššie a popredné zastúpenie, v iných je naopak len „symbolické.“ Podľa podpredsedníčky bratislavskej Živeny Silvii Hudáčkovej však začalo byť „moderné“ mať ženy na kandidátkach politických strán, a keď ich strana alebo hnutie nemá, verejnosť to vníma predsa len ako problém. Otázne ale je, do akej miery.

Ženy tvoria polovicu spoločnosti, preto aj „rovnaká reprezentácia mužov aj žien v politickom živote posilňuje demokraciu,“ zdôraznila Monika Uhlerová. Oba tieto „svety“ by mali byť podľa ambasádoriek iniciatívy Zakrúžkuj ženu rovnomerne zastúpené a mali by mať rovnaký priestor na presadzovanie, rozhodovanie a riešenie problémov, ktoré sa ich týkajú.


Podporiť ženy by mali v prvom rade ženy. Aj to však nie je vždy pravidlom. Ešte stále bojujeme s akýmsi komplexom či syndrómom tzv. včelej kráľovnej. Ženy niekedy nevedia, resp. nedokážu uznať vyššiu mieru solidarity, alebo preukazujú, že na vyšší post sa vypracovali samé, preto nie sú ochotné poskytnúť svoje skúsenosti a pomoc iným ženám.


Za istý čas sme sa už predsa len niekde posunuli. Potrebu žien v politike vnímajú aj lídri politických strán a hnutí. Rovnako sa zastúpenie a pôsobenie žien mení aj vo vedení firiem, verejnom či občianskom sektore. Príkladom je Konfederácia odborových zväzov SR, ktorá má prvýkrát na čele prezidentku – Moniku Uhlerovú. Z 25 odborových zväzov združených v KOZ SR má ženu na čele 9 z nich.


Dnes by sme už našli viacero príkladov, kde sa „otvára ženský svet“ a funguje to. Ženy majú miesto aj v politike. Ale potrebujeme ich viac, aby aj o témach, ktoré sa týkajú bytostne ženstva, nerozhodovali iba muži.


Zakrúžkuj ženu
Zakrúžkuj ženu, Živena

17 views

Potrebujeme Vašu podporu!

bottom of page